Vinternoveller

«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.

Podcast om dokumentarbøker

Hva er egentlig forholdet mellom fakta og fiksjon i dokumentarbøkene?

Filmbib - strømming av norske filmer

24. november lanseres Filmbib.no. Her får du tilgang til 150 norske kort- og dokumentarfilmer.

Homoseksualitet og kjønn i dataspill

Mandag 30. november kl. 18.00, Bergen Offentlige Bibliotek

Dataspill er et av vår tids viktigste kulturuttrykk og byr på spennende muligheter for utforskning av kjønn og seksualitet. Hva er de sentrale mulighetene og utfordringene? Hvorfor bør spillere ta dette på alvor?

[Bilde 2781207 finnes ikke eller har blitt slettet]

Kim Johansen Østbys doktorgradsavhandling er basis for dette foredraget hvor han presenterer og diskuterer disse temaene.

Amalies hage åpner 11.30 mandag 23. november.

På mandag vil Amalies hage åpne først kl. 11.30 pga elektrikerarbeider.

Byttefest på biblioteket

Lørdag 5. desember kl. 13.00 til 16.00, Bergen Offentlige Bibliotek

Har du noen gamle klær sittende hjemme på loftet som du har lyst til å bli kvitt, og samtidig finne noe fresht du kan bruke på fest eller en ny hatt?

[Bilde 2781208 finnes ikke eller har blitt slettet]

Isåfall så kan du komme innom UROM og joine den store byttefesten!

Du kan ta med alt av klær, hatter, smykker og sånn med til biblioteket før kl.12:30 på lørdagen, eller komme innom med tingene dine et par dager før.

Vi legger alt på et langbord, og alle får et bestemt antall objekter de kan ta av.

Husk å invitere vennene dine, jo flere er med på dette, jo flere kule ting kan du finne på byttefest!

"Hallo, hallo", seniorforestilling

Tirsdag 1. desember kl. 19.00 til 19.45, Bergen Offentlige Bibliotek

Kompani Krapp inviterer til senioraften på biblioteket!

“Hallo, hallo” handler om søstrene Polly og Ebba Andersen som har delt hele livet sammen. Vi blir tatt tilbake til 1920-tallet og søstrenes første nyttårsfeiring i leiligheten. Fra det elleville 20-tallet med charleston og lykkerus, herlige låter, forelskelse og komedie, videre til den vanskelige krigen og tiden etter, før rocken gjør sitt inntog på 50-tallet. Det hele ender med et kaffeslabberas med gode, gamle viser. Alltid med radioen i sentrum.

“Hallo, hallo” er historien om to søstres sterke bånd, om det å forsone seg med et helt liv av lykkelige, men også vonde stunder – og hvor deilig det er med aftener fylt av sang, dans og liv!

Forestillingen har turnert siden 2014, og blitt spilt i 44 ulike kommuner. Den har gjort stor suksess gjennom Spaserstokken, hvor mange av tilbakemeldingene i etterkant dreier seg om de minnene som vekkes i publikum. For første gang skal “Hallo, hallo” nå spilles for et åpent publikum i Bergen.

Regi: Fredrik Longva

Medvirkende: Kristine Nordby Simonsen, Beate Bednar

Produsent: Tina Horrisland Engedal

MAKERfest: Huslyden#2 Sandra Kolstad gjør Portishead + PANDREAS & SANHUEZA (NABOVARSEL DJ-S)

Fredag 27. november kl. 19.00, Bergen Offentlige Bibliotek
[Bilde 2780779 finnes ikke eller har blitt slettet]

Denne Huslyden er en del av MAKERfest Bergen – en heidundrende feiring av skaperglede siste uken i november.

Etter konserten er Nabovarsel DJ i Amalies Hage og det er Expo Maker Demo i aviskjelleren. Velkommen.

Om valget av plate sier Sandra Kolstad:
- Jeg var bare 9 år da Dummy kom ut, men jeg var nok 11 år da albumet nådde meg, gjennom min kusine som hadde det på kassett og ga det til meg. Og selv om jeg bare var et barn, traff det meg likevel, midt i meg, jeg var nok et alvorlig barn, og det var noe med mørket i stemmen til Beth Gibbons og produksjonen, lydene, det samplebaserte. Ofte når folk spør om hva som har influert min musikk, tenker jeg at det er denne platen mer enn noe annet. Jeg har ikke spilt noen av sangene før, men gleder meg til å gjøre det nå, alle disse årene etter jeg fikk kassetten i hendene.

Huslyden er bibliotekets satsing på musikalitet og tekst. Hver måned vil det være flere arrangementer som fokuserer på forholdet mellom tekst, melodi og tradisjon.Huslyden består også av en konsertserie der ulike band har valgt ut en perle i musikksamlingen vår og tatt den med tilbake til øvingslokalet for så å returnere.

Høsten 2009 ga Sandra Kolstad selv ut EP-en All that we are, med hovedsakelig pianobasert musikk. Sporet «Freudian Slip» ble kåret til «Ukas Urørt» på NRK P3.

Sandra Kolstads debutalbum Crux ble produsert av Kolstad selv, og ble utgitt på Trust Me Records 29. april 2011.2 Kolstad fikk tillatelse av Laurie Anderson og Karin Dreijer Andersson aka Fever Ray til å bruke noen av deres lyder på CRUX. Første singel fra albumet, Fire burn, blood flow ble raskt anbefalt av Urørt på NRK P3, og A-listet på Radio Nova og RadiOrakel Albumet fikk svært gode anmeldelser og mye omtale i pressen.

Kolstads andre album, (Nothing Lasts) Forever ble utgitt 28. september 2012. Plata er produsert av Kolstad selv, i samarbeid med den svenske improvisasjonsmusikeren Petter Eldh. Albumet ble mikset av det bergensbaserte produsentkollektivet Souldrop. Albumet mottok svært god omtale i norsk dagspresse og Audun Vinger skrev om (Nothing Lasts) Forever at det er “(…) et av de beste norske popalbumene på en stund”
Albumet Zero Gravity State Of Mind ble utgitt 6. oktober 2014, og er delvis innspilt i Berlin. Albumet fikk gode anmeldelser i norske aviser, hvor Dagens Næringsliv beskriver den som en vellykket tredjeplate.

PANDREAS
Ny musikk frå “Pandreas” Kleven Rasmussen blir lagt merke til i utlandet. Både den store britiske nettavisa The Guardian og musikkmagasinet Pitchfork teke føre seg musikken til Pandreas. Ikkje så lenge etter var han booka både på Roskildefestivalen og på Dockville-festivalen i Hamburg.

SANHUEZA
Sjølvaste skiparen av klubbkollektivet Nabovarsel spelar opp til dans ved å blanda saman disco, hip-hop og house på sin eigen rare måte. Nabovarsel og Sanhueza har bakgrunnen sin som DJ på Miles Ahead. Pplatebagen er også fylt med rock og italo.

Fokus på Eritrea

I dag, 25. november kl. 19.00 til 21.00, Bergen Offentlige Bibliotek

Eritreere er en av de store flyktningegruppene i Norge i dag. Vi setter fokus på Eritrea for å forstå mer av situasjonen. Møt Nazareth Amleson Kifle (HiB), Haile Bizen Abraha (fribyforfatter) m.fl. Møteleder: Martin Paulsen (UiB, Rafto)

Mange av flyktningene vi ser i båter over Middelhavet, er fra Eritrea. Og eritreere er kommet som flyktninger til Norge over lang tid.

Vi setter fokus på Eritrea for å forstå mer av situasjonen.

Medvirkende:

Nazareth Amleson Kifle (Phd. lingvistikk, Høgskolen i Bergen) Haille Bizen Abraha (poet, fribyforfatter) Kisanet Yemane (student Menneskerettigheter, Universitetet i Oslo) Alamin Idris Ibrahim (tidl. journalist, student MA i Mediastidier UiB) Yonatan Yohannes (tidl. leder i ungdomsorganisasjon, student HiB)

Møteleder:

Martin Paulsen (Førsteamanuensis UiB, leder av Raftostiftelsens priskomité)
Innleggene vil fortelle om

- Kvinners rettigheter og militærtjeneste i Eritrea
- Ytrings- og pressefrihet i Eritrea
- Politisk undertrykkelse og opposisjon
- Akademisk frihet og høyere utdanning

Haille Bizen Abraha vil lese egne dikt og fortelle om Karius og Baktus som han har oversatt til tigrinja for eritreiske barn.

Arrangementet holdes på engelsk og norsk.
Gratis adgang.
Støttet av Fritt Ord.

Til kjernen av poesien #3: Havet – et dikt om livet og døden

I går, 24. november kl. 19.00 til 20.00, Bergen Offentlige Bibliotek

Professor ved UiB, Erik Vassenden presenterer sentrale lyriske verk i denne arrangementsrekken i tre deler. I kveld: Arild Nyquist.

Arild Nyquist er en ustyrlig rabagast som er omdiskutert og vanskelig å plassere. Han har som få andre greid å være både folkekjær og eksperimentvillig. Denne kvelden skal vi fordype oss i det økokritiske langdiktet “Havet – et dikt om livet og døden” fra 1985.

Biblioteket ønsker å dra fram den aller beste og viktigste litteraturen gjennom formidlingsprosjektet Til kjernen.

Bergen Offentlige Bibliotek

Følges av 31 medlemmer.

BOB er i dag organisert med et hovedbibliotek i sentrum, musikkavdeling i sentrum og 6 filialer i bydelene. BOB driver også biblioteket ved Bergen Landsfengsel. Mer om sonen

Origo Bergen Offentlige Bibliotek er en sone på Origo. Les mer
Annonse