Vi renser teppet! UROM holder lukket torsdag og fredag denne uken.

UROM er lukket torsdag 20. november og hele fredag 21. november. Velkommen tilbake til nyvasket teppe på lørdag!

Storverk i miniatyr

Inghill Johansen er en av landets fremste forfattere. Hvorfor har du ikke lest henne?

Lanseringsfest: Forsvinningspunkt #11

Onsdag 19. november kl. 20.00 til 22.00, Bergen Offentlige Bibliotek

Onsdag 19. november feirer vi nytt nummer av diktfanzinen Forsvinningspunkt – dikt fra lokale poeter med opplesninger og god stemning.

Arrangementet er gratis.

Vel møtt!

Forsvinningspunkt er støttet av Bergen Offentlige Bibliotek

Språk og demokrati

Tirsdag 18. november kl. 19.00 til 20.30, Bergen Offentlige Bibliotek

Debatt med Sanna Sarromaa, Erlend Vågane og Ann-Kristin Molde.

“Er ikke rettskriving en sentral del av utdannelsen og dannelsen i dette landet? Eller skyldes alle skrivefeilene lærere som heller ikke kan skrive?” Dette spurte finnen og forskeren Sanna Sarromaa i en kronikk i VG og skapte språkdebatt. Bergens Tidende spurte videre: “Hva gikk gale med rettskrivingen?” på framsida 11. oktober.

Er det et problem at vi skriver for dårlig? Eller er det i det hele tatt sant? Nei, mente flere, og noen mente også at både Sarromaa og Bergens Tidende viser klasseforakt. “Under utfallene mot rettskrivingen til barnehagearbeidere og fylkeskommunalt ansatte ligger det en ekkel eim av klasseforakt” skrev Håvard Nyhus på NRK ytring om Sarromaa sin kronikk.

Litteraturviter Erlend Vågane sa om BTs forside: “Den utdanna middelklassen går visst aldri lei av å spreie negative myter om den ulne kategorien «folk i dag» utan sjølv å vise til anna enn eiga magekjensle”, og innlegget hans skapte stor interesse og debatt.

Har Vågane rett når han hevder at språk og skriving for ofte blir framstilt som et sett regler framfor et virkemiddel for så mange som mulig til å delta i samfunnet?

Velkommen til debatt om språk og demokrati!

Sanna Sarromaa er forsker på Høgskolen i Lillehammer.
Erlend Vågane er litteraturviter, blogger og områdekordinator i Ytre Arna.
Ann-Kristin Molde er universitetslektor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Har du lest... ved Jan H. Landro

Teksten er et kåseri som ble holdt på Litterær lunsj ved hovedbiblioteket, november 2014.

Ignite

Mandag 17. november kl. 18.00 til 20.30, Bergen Offentlige Bibliotek

Kom å hør 16 personer snakke om lidenskapen og prosjektet de brenner for! Det blir en fantastisk helaften!

[Bilde 2692203 finnes ikke eller har blitt slettet]

Ignite arrangeres i over 100 byer verden over. Nå kommer det til Bergen – og Bergen Offentlige Bibliotek! På scenen får vi 16 deltagere som forteller ulike historier. Felles for alle er at det skal være om noe de brenner for, enten personlig eller profesjonelt.

Formatet er kort, og likt for alle: 20 bilder x 15 sekunder = 5 minutter. Det er akkurat nok til å fortelle en historie, og til å inspirere oss som hører på.

Vi gleder oss til å høre mer om hva som inspirerer bergensere og andre tilreisende gjester! Mer detaljert program kommer!

Biblioteket utvider åpningstidene, og det blir servering. Ta med deg en og to venner til Auditoriet i kjelleren, og kom innom!

Prosjektet er et samarbeid med Hypertext og er en del av Global Entrepreneurship Week som arrangeres over hele Bergen i uke 47.

Eventen på facebook

Fotball forklarer verden

Du trenger ikke være en lesehest for å skjønne det

Framtida er komen for å bli

Endring er bra. Det prøver eg å seie til meg sjølv kvar einaste dag.

Et gjensyn med kvinnebladet Sirene (1973-1983)

Tirsdag 11. november kl. 19.00 til 20.30, Bergen Offentlige Bibliotek

Suksessen var umiddelbar da det feministiske bladet Sirene ble lansert i 1973. Det første nummeret ble revet vekk fra hyllene, og måtte trykkes i stadig nye opplag. På det meste var opplaget på hele 35.000 eksemplarer.

[Bilde 2691433 finnes ikke eller har blitt slettet]

Sirenes mål var å være et «alternativ til ukepressens bevisste påvirkning til den tradisjonelle kvinnerolle». De henvendte seg til en bred kvinneoffentlighet, og utfordret grensene for hva som tradisjonelt var regnet som politikk. Med bruk av humor og dels tabloide virkemidler tematiserte bladet både husmorrollen og utseendepress, kjærlighet og vanskelige relasjoner. På denne måten bidro Sirene til å gjøre feminismen populærkulturell, og bladet var en viktig årsak til at feministiske ideer fikk gjennomslag langt utover den organiserte kvinnebevegelsens grenser i Norge på 1970-tallet.

I kveldens arrangement ser vi nærmere på fenomenet Sirene, som vil bli belyst i et historisk, teoretisk og dagsaktuelt perspektiv.

I panelet:

Synnøve Skarsbø Lindtner (postdoktor ved Universitetet i Bergen) Gøril Strømholm (tidligere redaksjonsmedlem i Sirene) Charlotte Myrbråten (tidligere redaktør av Fett)

Arrangør: Bergen Kvinnesaksforening, i samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek.

Bergen Offentlige Bibliotek

Følges av 28 medlemmer.

BOB er i dag organisert med et hovedbibliotek i sentrum, musikkavdeling i sentrum og 6 filialer i bydelene. BOB driver også biblioteket ved Bergen Landsfengsel. Mer om sonen

Origo Bergen Offentlige Bibliotek er en sone på Origo. Les mer
Annonse